Periodic independent de informații

26 august, Ziua Internațională a celui mai loial prieten. „Toți stim că îngerii au aripi, dar cei mai norocoși dintre noi află că au de fapt 4 lăbuțe”

0

În fiecare an, la data de 26 august, celebrăm Ziua internațională a câinelui. În această zi am ales să aducem în prim-plan partenerii necuvântători ai polițiștilor, câinii de poliție.

În dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, se află nouă exemplare de câini de poliție, care sunt dispuși la orice oră să își dea viața pentru partenerii lor.

Pentru a deveni câine polițist, acesta parcurge un dresaj de specialitate, care se efectuează la Sibiu, în cadrul unității specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și cuprinde două etape de dresaj, respectiv dresajul general și cel de specializare.

În afară de acest dresaj, zilnic, împreună cu coechipierii săi canini, polițiștii efectuează câteva ore de antrenament.

Unul dintre luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, ne-a împărtășit câteva gânduri despre Jimy (numele de alint) al câinelui pe care îl are în dotare încă din anul 2014 :

Din copilărie îmi plăceau câinii polițiști. Îmi aduc aminte că mă uitam fascinat la ,,Comisarul Rex,, și la ,, Nume de cod K-9,, și îmi imaginam ce legătură frumoasă se poate construi între un câine și un polițist. Am fost extrem de încântat când, pe parcursul evoluției mele profesionale, am primit în dotare un câine.

Câinele este un partener de nădejde în misiunile pe care le executăm în cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, atât pentru mine cât și pentru ceilalți colegi, pentru că la nevoie, protejează întreaga echipă.

Este o relație de încredere pe care ne-am consolidat-o în cadrul timpului petrecut împreună în antrenamente, în timpul de îngrijire și chiar și în momentele de relaxare și joacă.

Ne înțelegem din priviri și mă pot baza pe el, atât eu cât și echipa din care fac parte la fiecare intervenție.

Câinii de poliție se folosesc  în  general în misiunile cu un grad ridicat de risc, unde se cunosc informații cu privire la persoane recidiviste, periculoase și la misiunile de restabilire a ordinii publice. Prin prezența lor descurajează acțiunea oricărei persoane recalcitrante.

El este folosit, ca membru al echipei de intervenție, în următoarele activități:

– protecția membrilor echipei de intervenție

– descinderi și percheziții domiciliare

– cercetarea terenurilor acoperite

– blocarea unor zone și prinderea celor care încearcă să scape din dispozitiv și nu se supun somațiilor legale

– restabilirea ordinii publice

Un alt partener de nădejde, foarte îndrăgit de copii și prezent la multe activități preventive în mijlocul acestora, este Oscar, un câine care are ca și specializare detectarea mirosului uman.

Ionuț, partenerul lui de muncă, își amintește cu drag de perioada în care a devenit coechipierul lui Oscar:

Acum 22 de ani am avut șansa să primesc în dotare, un câine de serviciu, un ciobănesc german, femelă, care mi-a schimbat viața în totalitate și m-a schimbat și pe mine ca om.

Eram un tânăr de 22 de ani, care trăise doar la bloc, nu avusesem contact cu câinii, nici măcar la bunici. Dar, experiența cu acel prim câine de servici, a fost cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla în această viață.

Oscar este al patrulea partener al meu. În cadrul unor misiuni nu există un timp de reacție mare, în care câinele sa poată interveni. Intervenția trebuie sa fie instantanee, exact în momentul producerii evenimentului. Câinele de poliție este supranumit și „glonțul care poate fi reîntors”,, atât de repede trebuie sa fie reacția unui câine polițist, în cazul unei situații reale.

OSCAR nu este doar un coleg ci și un membru al familiei mele. Iti mulțumesc OSCAR pentru tot…

Relația dintre polițist și partenerul canin este una profundă, de multe ori trecând împreună prin situații de pericol, în care o bună sincronizare este extrem de importantă. Acești parteneri necuvântători, sunt perfect echilibrați din punct de vedere psihic și pot face față oricăror tipuri de solicitări din partea muncii de poliție.

Le dorim să adune împreună cât mai multe misiuni reușite!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Atenție! Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acceptă Citește mai mult

Politica de cookies și confidențialitate

Suntem și pe Facebook

Urmăriți pagina pentru noi știri


This will close in 15 seconds