Ai grijă cu cine pleci la drum! Clipe de coșmar pentru o femeie accidentată, lăsată singură pe munte – „Prietenii” au uitat de ea
Seara trecută Salvamont Neamț anunța că are loc o acțiune în derulare a salvamontiștilor din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Județean Neamț pentru acordarea primului ajutor medical și transportul unei persoane accidentate la un membru inferior și aflată în zona „La morminți” din masivul Ceahlău.
Îmi amintesc și acum vorbele tatei: „Draga mea, ai grijă întotdeauna cu cine pleci la drum! Unii te vor lăsa în urmă fără să le pese dacă ai pățit ceva. Alege oameni lângă care poți fi în siguranță!”. Poate cu ani în urmă nu dădeam importanță deosebită acestor vorbe, însă abia acum realizez căt de norocoasă am putut să fiu pentru că, în primul rând acest sfat mi-a prins bine, iar în al doilea rând, pentru că mereu am avut lângă mine oameni verticali, oameni care nu m-ar fi abandonat într-un vârf de munte.
Din păcate, nu toți avem în jurul nostru oameni verticali, mai există și cazuri în care așa-zișii „prieteni” te abandonează acolo unde ai căzut, iar ei merg mai departe, distrându-se. Mai jos vă relatăm o întâmplare nefericită, petrecută seara trecută pe Ceahlău, unde o turistă rănită a fost abandonată de grupul din care făcea parte.
„Apel 112 în jurul orei 19.30. Accidentul undeva între Șeaua Muntelui și Morminte. Persoană de sex feminin cu traumatism de membru inferior, din Cluj, atac de panica etc. Intervenția 1 o găsește în zona La Morminte, singură. De ce singură când făcea parte dintr-un grup? Fiindcă înaintea producerii accidentului a rămas în urmă și nimeni din grup nu s-a gândit s-o aștepte.
O greseală impardonabilă care precede în multe cazuri un accident, deseori cu urmări grave fiindcă starea victimei (fizică dar și psihică) este oricum alterată de primele semne ale epuizării.
Aceasta se trezește deodata singură în imensitatea indiferentă iar frumusețea incomensurabilă a munților se transformă odată cu venirea serii într-un coșmar de unde te pândesc toate relele. Lipsa experienței, conștientizarea faptului că nu ești echipat și pregătit pentru asemenea provocare lasă loc încet dar sigur panicii, dușmanul cel mai de temut în situații de criză. Panica îți anulează instinctul de conservare, îți întuneca judecata și te face sa iei deciziile cele mai periculoase și să acționezi fără discernământ. De aici până la procucerea inevitabilului este doar o chestiune de timp.
Celebrul concept „No man left behind „ar trebui să fie însușit bineînțeles măcar la nivel de percepție și educație de toți cei care lucrează în echipă sau fac drumeții împreună.”