Ce spun autoritățile despre incidentul de pe Lacul Izvorul Muntelui: Braconaj, accident sau „mână criminală”?
Într-un material video publicat ieri, vă prezentam o situație îngrijorătoare produsă pe lacul Izvorul Muntelui, unde o mulțime de pești zăceau morți pe luciul apei, bineînțeles, printre sumedenia de gunoaie, cu care deja ne-am obișnuit.
În urma apariției acestor imagini dezolante în spațiul public, autoritățile competente s-au autosesizat și au mers la fața locului pentru a cerceta împrejurările în care s-a produs incidentul.
Până la această oră, singurii care au fost dispuși să ne ofere explicații cu privire la acest subiect au fost reprezentanții ANCBP (Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării) – Filiala Piatra Neamț, care ne-au transmis faptul că ar exista mai multe ipoteze.
Una dintre aceste ipoteze, și cea mai plauzibilă din punctul lor de vedere, ar fi cea a braconajului. Nu de puține ori, braconierii folosesc substanțe toxice pe care le aruncă în apă și ulterior „culeg roadele” muncii depuse, iar pentru a fi siguri că nu vor exista probleme de sănătate în urma consumului de pește care a murit din cauza acestor substanțe, exemplarele capturate sunt mai întâi eviscerate.
O altă ipoteză ar putea fi explicată de clasicul proverb „să moară și capra vecinului”. Știm cu toții că în această zonă funcționează o sumedenie de așa-zise „crescătorii”, multe dintre acestea funcționând fără autorizații, care ar însemna cheltuieli însemnate. Nu este prima dată când au loc „răfuieli” între proprietarii acestor crescătorii. Nu de multă vreme a fost un scandal cu privire la furtul de curent între doi proprietari, care s-a lăsat cu o anchetă a Poliției și cu un dosar penal pe rolul unuia dintre „domni”. Deci se ia în calcul și acțiunea unei „mâini criminale”.
Cea de-a treia ipoteză a reprezentanților ANCBP este legată tot de acele păstrăvării care funcționează „la negru”. Este posibil ca proprietarii să le ofere peștilor hrană neconformă, iar dejecțiile care pleacă din aceste păstrăvării și ajung în lac conțin substanțele toxice care pot provoca astfel de incidente.
Potrivit ANCBP, în urma cercetărilor efectuate de reprezentanții asociației, peștii sunt morți de mai bine de 3-4 zile, fiind vizibilă starea lor de putrefacție.
Așteptăm cu nerăbdare să primim vești din partea Gărzii Naționale de Mediu, care a prelevat mostre din apă și din exemplarele moarte care plutesc pe luciul apei, pentru a stabili cauza care a condus la această tragedie. Așteptăm să vedem și măsurile ce vor fi luate (dacă vor fi luate) de autoritățile competente, cu privire la crescătoriile de pești amenajate ilegal pe Lacul Izvorul Muntelui.