Periodic independent de informații

(EDITORIAL) 2024, un an al provocărilor. România va avea de ales între „rău” și „mai rău”, între „fătălăi” și „scroafe”…

0

Anul acesta a debutat într-o manieră atât de complexă încât previziunile privind direcția României la finalul său sunt extrem de incerte și îngrijorătoare. 2024 va determina soarta următorilor patru ani, în care nu vor mai exista alegeri regulate.

Din perspectivă politică, ne așteptăm să avem o gamă completă de scrutine: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Principalul stres derivă din creșterea populiștilor, cu atât mai mult cu cât sondajele indică o tendință accentuată către extrema radicală a acestora.

Chiar și cei mai optimiști în privința rezultatelor anului următor se tem că la europarlamentare va fi o explozie de furie, ceea ce ar putea conduce la un scor record.

Acest lucru ar însemna că România ar trimite în Parlamentul European un grup semnificativ anti-european, prorus și suveranist. Dacă această tendință va continua până la următoarele scrutine rămâne de văzut și depinde în mare măsură de ordinea în care acestea vor avea loc.

Unul dintre efectele fuzionării alegerilor locale cu cele prezidențiale în septembrie ar putea să pună suveraniștii într-o situație delicată.

Alegerile locale sunt momentul de mobilizare maximă pentru partidele cu structuri puternice la nivel local, având mulți primari în spate. AUR și SOS România se confruntă cu o provocare majoră în acest sens, lipsindu-le primarii în funcție și aparatele de partid puternice la nivel local. Prin urmare, fuzionarea alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor ar putea maximiza mobilizarea pentru ambele tipuri de alegeri.

Aceasta ar putea fi singura modalitate de a împiedica un candidat suveranist să avanseze în turul al doilea. Și dacă aceștia sunt excluși din turul al doilea, acest lucru va avea un impact semnificativ și asupra alegerilor parlamentare.

Cu toate acestea, evaluarea este una teoretică, pe hârtie. Rămâne de văzut dacă toamna electorală va fi lovită de același tip de tsunami așteptat să lovească primul scrutin al anului.

Dacă ascensiunea suveraniștilor nu va fi stopată, indiferent de incompetența clasei politice în prezent, Parlamentul va deveni o instituție greu de imaginat, cu scene asemănătoare celor la care am asistat în timpul dezbaterii bugetului, între „fătălăi” și „scroafe”. Pe lângă agresivitate, isterie și naționalism, aceste forțe nu par să aibă nimic în comun.

O altă discuție politică va fi dacă, după europarlamentare, PSD și PNL vor forma o alianță electorală. Continuarea a trei runde de alegeri cu o atât de mare importanță ca rivali și parteneri de guvernare în același timp pare a fi o misiune imposibilă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Atenție! Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acceptă Citește mai mult

Politica de cookies și confidențialitate

Suntem și pe Facebook

Urmăriți pagina pentru noi știri


This will close in 15 seconds