FOTO: Transportatorii de nisip/balast, verificați „la sânge” de polițiștii nemțeni – Amenzi uriașe
La data de 23 iunie a.c., poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciului Rutier şi Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au desfăşurat activităţi de verificare a transporturilor de agregate minerale, în Roman, Târgu-Neamţ şi localitățile limitrofe.
Au fost efectuate controale asupra a 20 autospeciale care transportau agregate minerale. În urma neregulilor constatate au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 214.500 lei.
Dintre acestea 10 sancțiuni au fost aplicate urmare a abaterilor de la Legea nr 107 din1996 – Legea apelor şi 3 sancțiuni la H.G. 1373 din 2008 privind reglementarea furnizării şi transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din România.
Reamintim faptul că poliţiştii din Neamț au finalizat cercetările şi au propus trimiterea în judecată a reprezentantului unei societăţi comerciale bănuit că ar fi extras, în mod ilegal, cantitatea de aproximativ 15.000 m.c. de agregate minerale. Prejudiciul de 694.160,14 lei a fost recuperate integral.
La data de 21 iunie a.c., poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au finalizat cercetările faţă de un bărbat, de 33 de ani, din Neamț, administrator al unei societăţi comerciale, cu sediul în localitatea Gherăiești, bănuit de comiterea infracţiunilor de executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau fără notificarea unei astfel de lucrări, desfăşurarea de activităţi de extragere a agregatelor minerale fără autorizaţie de gospodărire a apelor și executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă.
Din cercetări, a reieşit că, în cursul lunii noiembire 2020, societatea comercială ar fi extras agregate minerale din albia minoră a râului Moldova, fără a deţine documente legale, agregatele care ar fi fost transportate în incinta staţiei de sortare a societăţii.
În urma cercetării efectuate la faţa locului , au fost identificate un număr de 6 perimetre din care au fost extrase agregate minerale.
Totodată administratorul societăţii a prezentat organelor de cercetare penală mai multe avize de însoţire a mărfurilor care atestau, în mod nereal, că utilajele societăţii ar fi extras agregate minerale din perimetrul atribuit unei unitaţi administrativ teritoriale, în baza unui contract de prestări servicii.
Prejudiciul total cauzat prin extragerea, în mod ilegal a cantității de aproximativ 15.000 m.c. de agregate minerale a fost evaluat la suma de 694.160,14 lei.
Pentru recuperarea prejudiciului, au fost instituite măsuri asiguratorii, aplicându-se sechestru asigurator asupra unui număr de 18 autovehicule, acesta fiind recuperat în totalitate.
Cercetările au fost finalizate, iar dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, cu propunere de trimitere în judecată.