Grădinițele din Piatra Neamț, mai presus de Ministerul Educației – Început de an școlar, cu emoții și lacrimi
În ultima perioadă, în spațiul public au apărut o mulțime de discuții cu privire la faptul că unele grădinițe au decis ca părinții să nu își poată însoți copiii în prima zi a anului școlar până în clase. Deși fiecare unitate de învățământ are dreptul să își întocmească propriul regulament, ar fi corect, ca să nu spunem moral sau omenește, ca măcar pentru copiii care merg pentru prima dată la o grădiniță să nu se pună această problemă.
În acest sens, chiar acum câteva momente și doamna inspector școlar general Florentina Moise, a publicat un mesaj în care iși exprimă speranța că școlile și grădințele din Neamț vor avea, totuși, „porțile larg deschise” venind astfel în sprijinul părinților care își fac griji pentru micuții pe care ar trebui să-i lase pentru prima oară la ușa grădiniței de unde vor fi preluați de personalul unității de învățământ și duși în sălile de curs.
Având în vedere faptul că până și Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a transmis că are „convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.”, ba mai mult, acesta a precizat faptul că și-ar dori să vadă „fotografii din grădinițe, din curțile școlilor, mai ales din clasele unde cei mici iau primul contact cu viața de elev.”, nu putem înțelege de ce la Piatra Neamț, regulamentul de ordine a unei grădinițe poate fi mai presus de cuvintele ministrului educației sau ale inspectorului școlar general.
Dragi cadre didactice, dragi administratori, vă rugăm nu transformați bucuria primei zile la grădiniță într-o traumă pentru bobocei. Gândiți-vă, totuși, că acești copii merg pentru prima dată în acest mediu, este primul lor contact cu o unitate de învățământ, cu dumneavoastră și cu acest sistem care deja este pe avarii.
Despărțirea de părinți este suficient de grea, frica de abandon bulversează copiii și le răpește orice fărâmă de bucurie. Nu mai discutăm despre faptul că este și dreptul nostru, de părinți, să știm în ce condiții vor învăța, vor mânca și vor dormi cei mici.