Periodic independent de informații

Legea pensiilor în varianta finală intră în dezbatere luni la Camera Deputaților

0

Legea pensiilor în varianta finală intră în dezbatere luni la Camera Deputaților. Documentul se află în procedură de urgență. Senatul a adoptat legea, săptămâna trecută.

O şedinţă a Comisiei pentru muncă este programată de la ora 10.00, care va trebui să emită un raport pe proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

Ulterior, de la ora 16:00, va avea loc plenul Camerei Deputaților.

Noutăți din legea pensiilor

Legea a fost votată în Senat, fără ca impactul bugetar să fie prevăzut în proiect, așa cum obligă legea finanțelor publice.

De asemenea, nu a fost făcută publică nici sursa de finanțare a majorărilor.

Noua lege a pensiilor va prevede un capitol pentru cumpărarea de vechime și nu va mai fi nevoie de alte acte normative cu termen limitat de aplicare.

În prezent, legislația permite acest lucru doar pe termen limitat, iar Guvernul prelungește din timp în timp valabilitatea actelor normative. Potrivit Ministerului Muncii, acum este permisă până la sfârșitul anului.
Concret, începând din 1 octombrie 2023, persoanele interesate să cumpere vechime vor plăti

  • 9.900 lei pentru un an
  • 19.800 lei pentru doi ani
  • 29.7000 pentru 3 ani
  • 39.600 lei pentru 4 ani
  • 49.500 lei pentru 5 ani
  • 59.400 lei pentru 6 ani

Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.

De la 1 septembrie 2024, pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).

Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, potrivit Agerpres.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Atenție! Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acceptă Citește mai mult

Politica de cookies și confidențialitate