Periodic independent de informații

Mesaje de la liderii lumii după moartea lui Mihail Gorbaciov

0

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunțat marți Spitalul Clinic Central din Moscova, relatează Baha.

„Mikhail Sergheevici Gorbaciov a murit marți seară după o boală lungă și grea”, a transmis spitalul într-un scurt comunicat.

Regretatul politician a suferit o serie de probleme de sănătate în ultimele decenii, care l-au determinat să oprească călătoriile internaționale în 2015.

Gorbaciov a fost liderul URSS din 1985 până la dizolvarea acestuia în 1991. În timpul mandatului său, el a implementat reforme pro-democratice semnificative, în special „glasnost”, care a permis mai multă libertate de exprimare a presei și „perestroika”, descentralizând economia tarii. În 1990, Gorbaciov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

Mihail Gorbaciov este considerat „una dintre cele mai importante figuri ale secolului XX” și „un om de stat unic”. Un val de mesaje din întreaga lume, de la foști și actuali șefi de stat și de guvern, a venit după moartea ultimului lider al Uniunii Sovietice, considerat omul care a pus capăt Războiului Rece, relatează The Guardian.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov salutând „un lider demn de încredere şi respectat”. Ultimul lider al Uniunii Sovietice „a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moştenire pe care nu o vom uita. RIP. Mihail Gorbaciov”, a scris von der Leyen pe Twitter, potrivit Agerpres.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-a exprimat „profunda tristeţe” după moartea lui Mihail Gorbaciov, aducând un omagiu „unui om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei”.

„A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a obțnne în mod paşnic sfârşitul Războiului Rece”, a adăugat Antonio Guterres într-un comunicat de presă, în care mai spune că „lumea a pierdut un mare lider mondial, dedicat multilateralismului şi apărător neobosit al păcii”.

Premierul britanic Boris Johnson a salutat „curajul şi integritatea” ultimului lider al URSS, spunând că „angajamentul său neobosit” a fost un „exemplu” în contextul invaziei ruse din Ucraina. „Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a pune capăt Războiului Rece””, a scris Boris Johnson pe Twitter.

„În momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit de a deschide societatea sovietică rămâne un exemplu pentru noi toţi”, a adăugat el. Preşedintele francez Emmanuel Macron a adus miercuri un omagiu lui Mihail Gorbaciov, mulţumindu-i pentru „angajamentul său faţă de pacea în Europa”. Macron a salutat într-o postare pe Twitter amintirea unui „om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruşi. Angajamentul său pentru pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună”.

Preşedintele american Joe Biden i-a adus un omagiu, numindu-l un „lider rar”. Acţiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă „imaginaţie pentru a vedea că un alt viitor este posibil şi curajul de a-şi risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură şi mai multă libertate pentru milioane de persoane”.

„În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice”, a spus Joe Biden într-un comunicat.

Şi Fundaţia Reagan a deplâns pe Twitter pierderea politicianului rus, „care a fost cândva un oponent politic al lui Ronald Reagan şi care a sfârşit, în cele din urmă, prin a-i deveni un prieten”.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat „profundele condoleanţe” la moartea lui Mihail Gorbaciov, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Vladimir Putin îşi exprimă profundele condoleanţe în urma morţii lui Mihail Gorbaciov, urmând a trimite dimineaţă o telegramă de condoleanţe familiei şi rudelor” fostului lider, a spus Peskov.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Atenție! Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acceptă Citește mai mult

Politica de cookies și confidențialitate

Suntem și pe Facebook

Urmăriți pagina pentru noi știri


This will close in 15 seconds