Noi Modificări ale Codului Rutier: Cazuri în care se poate suspenda sau radia înmatricularea unui autovehicul (PROIECT)
Sunt prevăzute noi situații în care se suspendă sau se radiază înmatricularea unui autovehicul. Noile prevederi sunt incluse într-un proiect MAI privind siguranța rutieră.
Este vorba despre suspendarea înmatriculării unui autovehicul în cazurile în care:
- nu există poliță RCA valabilă
- înmatricularea a fost suspendată timp de 9 luni pentru nesolicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate
- înmatricularea a fost suspendată 3 ani pentru expirarea ITP
Modificările din Codul Rutier
Lipsa asigurării de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de circulație (RCA) atrage suspendarea de drept a înmatriculării:
1. Alin. (1) al art. 10 se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată.”
- se creează premisele accesului poliției rutiere la Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate și la datele referitoare la încheierea RCA pentru vehiculele înmatriculate
- se instituie posibilitatea de verificare a situației înmatriculării unui vehicul, alta decât cea prin intermediul aplicației informatice realizată și gestionată de către Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, și anume prin utilizarea de servicii de comunicații electronice
- se are în vedere crearea temeiului legal pentru încheierea unui protocol între DGPCI și RAR, respective BAAR, în vederea verificărilor efectuării inspecției tehnice periodice și a RCA, respectiv a valabilității acestora.
- se prevede actualizarea Registrului național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate cu datele referitoare la RCA, pe baza informațiilor transmise de RAR și BAAR.
2. La articolul 11, alineatele (45), (47) – (49), (7) și (15) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(45) Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine și în următoarele cazuri:
- a) la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică;
- b) la data încetării valabilității asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, situație în care suspendarea încetează la data începerii valabilității unui nou contract de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie.
(47) Înregistrarea suspendării înmatriculării potrivit alin. (46) în cazurile prevăzute la alin. (45), precum și încetarea acesteia se realizează pe baza datelor referitoare la inspecția tehnică periodică a vehiculului și a datelor referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, comunicate Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de către Registrul Auto Român, respectiv de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, în condiții stabilite prin protocol.
(48) În scopul verificării efectuării inspecției tehnice periodice a vehiculului, a încheierii asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru vehiculele înmatriculate, respectiv a valabilității acestora, poliția rutieră are drept de acces pentru consultarea Registrului național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, în condițiile stabilite prin protocolul încheiat între Inspectoratul General al Poliției Române și Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări.
(49) Verificarea situației înmatriculării unui vehicul, precum și motivul suspendării acesteia sunt puse la dispoziția publicului, în mod gratuit, prin accesarea unei aplicații informatice realizată și gestionată de către Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, prin intermediul unui serviciu on-line, disponibil pe pagina proprie de internet, precum și, după caz, prin utilizarea de servicii de comunicații electronice, așa cum acestea sunt definite la art. 4 alin. (1) pct. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice.
(7) Cu ocazia realizării oricărei operațiuni privind înmatricularea unui vehicul, verificarea efectuării inspecției tehnice periodice și a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, respectiv a valabilității acestora, se poate face și pe cale informatică, în condițiile stabilite prin protocol încheiat între Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări și Registrul Auto Român, respectiv Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.
(15) Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate se actualizează pe baza datelor furnizate în sistem informatizat de către Registrul Auto Român și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, referitoare la inspecția tehnică periodică a vehiculelor și la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, după caz. Transmiterea datelor se face cu titlu gratuit.”
- corelarea prevederilor cu celelalate propuneri din proiect prin care lipsa RCA atrage suspendarea înmatriculării
11 Alineatul (2) al articolului 76 se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Poliția rutieră dispune măsura reținerii certificatului de înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, eliberând dovada fără drept de circulație”.
Noi cazuri în care se radiază autovehiculele din circulație
La articolul 17 alineatul (5), după litera d) se introduc două noi litere, lit. e) și f), cu următorul cuprins:
- „e) în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului prevăzută la art. 11 alin. (43) a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 9 luni
- f) în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului prevăzută la art. 11 alin. (45) a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 3 ani
Informarea privind radierea vehiculului să fie transmisă și proprietarului înscris în ultima notificare a organului fiscal care operează scoaterea vehiculului din evidenţa fiscală a fostului proprietar:
Alin. (6) al art. 17, se modifică și va avea următorul cuprins:
„(6) În termen de 30 de zile de la data radierii vehiculului în condițiile prevăzute la alin. (5), autoritatea competentă informează titularul certificatului de înmatriculare, respectiv proprietarul înscris în ultima notificare a organului fiscal”.