O nouă lovitură pe piața imobiliară: Unele locuințe nu vor mai putea fi închiriate
Locuințe de închiriat găsim la tot pasul în România, indiferent despre ce oraș sau zonă a țării vorbim, însă, pentru binele tuturor, Guvernul a adoptat un proiect de lege potrivit căruia proprietarii care dețin locuințe aflate în blocurile sau casele incluse în clasa I de risc seismic nu vor mai putea să le ofere spre închiriere.
Acestea sunt extrem de periculoase, așadar, pentru cei care își doresc cu adevărat să le închirieze, pentru a nu lua o amendă usturătoare, așa cum prevede proiectul de lege, clădirile încadrate la clasa I de risc seismic trebuie să fie consolidate înainte.
„Reducerea riscului seismic şi creşterea siguranţei cetăţenilor reprezintă o problemă de interes naţional şi de utilitate publică, în condiţiile în care efectul unui cutremur puternic ar avea un impact major nu doar asupra construcţiilor, ci şi asupra populaţiei şi economiei naţionale, astfel că se impune urgentarea demersurilor care să accelereze realizarea măsurilor de reducere a riscului seismic”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Actul normativ conține, printre altele, două prevederi:
- interzicerea desfășurării oricăror tipuri de activități (economice, culturale, sportive etc.) care implică aglomerări de persoane în clădirile încadrate în clasa de risc seismic I
- interzicerea închirierii sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate în clasa de risc seismic I, până la recepția lucrărilor de intervenție
Cseke Attila a anunțat încă din ianuarie schimbări în programul privind consolidarea clădirilor cu bulină roşie. Conform ministrului dezvoltării, proprietarii vor primi interdicţie la vânzarea locuinței timp de 25 de ani, excepție făcând cazurile în care se restituie către stat, la vânzarea apartamentului, costurile referitoare la consolidarea seismică. În acest moment, legea spune că blocurile cu risc seismic nu pot fi consolidate decât cu acceptul tuturor locatarilor, iar aceștia trebuie să achite costurile consolidării.
Pentru cei ce încalcă aceste reguli (după ce vor fi aprobate), amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 75.000 de lei.