Periodic independent de informații

Oamenii de știință au cultivat cu succes plante din solul lunar pentru prima dată în istorie

0

Datorită schimbărilor dramatice ale climei Pământului și a epuizării resurselor naturale, ideea de a modifica mediul unei alte planete pentru a-l face locuibil pentru viața umană a prins contur, fiind tot mai des adusă în discuție. În timp ce terraformarea unei planete (n.red: modelarea geografică, atmosferică și ecologică a unor planete asemănătoare Pământului în scopul colonizării și locuirii acestora de către oameni) ar dura foarte mult timp – și nici măcar nu ar fi posibilă cu tehnologia actuală – oamenii de știință de la Universitatea din Florida au făcut o descoperire revoluționară care ar putea fi de fapt primul pas către acest deziderat – de a face o altă planetă locuibilă.

Pentru prima dată, Anna-Lisa Paul, Stephen M. Elardo și Robert Ferl au reușit să cultive plante în solul lunar colectat în timpul misiunilor Apollo cu zeci de ani în urmă. Echipa și-a publicat concluziile în revista Communications Biology, la data de 12 mai.

Ca o paranteză, solul lunar este de fapt fracțiunea fină a regolitului (n.red: o pătură de depozite superficiale) găsit pe suprafața Lunii. Proprietățile fizice ale solului lunar sunt în primul rând rezultatul dezintegrarii mecanice a rocilor bazaltice și anortozitice, cauzate de impacturi meteorice continue. 

„Această cercetare este esențială pentru obiectivele de explorare umană pe termen lung ale NASA, deoarece va trebui să folosim resursele găsite pe Lună și Marte pentru a dezvolta surse de hrană pentru viitorii astronauți care trăiesc și își desfășoară activitatea în spațiu”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA.

„Această cercetare fundamentală privind creșterea plantelor este, de asemenea, un exemplu esențial al modului în care NASA lucrează pentru a „debloca” inovații agricole care ne-ar putea ajuta să înțelegem modul în care plantele ar putea depăși condițiile stresante din zonele cu deficit de hrană de pe Pământ.”

Oamenii de știință au ales Arabidopsis thaliana ca subiect de testare pentru că crește foarte ușor și este, de asemenea, una dintre cele mai studiate plante din lume.

Această mică plantă cu flori, originară din Eurasia și Africa, este de fapt comestibilă și este o rudă cu verdeața de muștar și broccoli. Întrucât este un organism model pentru cercetarea în biologia plantelor, codul său genetic a fost cartografiat, ceea ce a permis oamenilor de știință să examineze modul în care solul străin ar afecta expresia genelor plantelor. De asemenea, Arabidopsis thaliana are o istorie spațială anterioară, deoarece a fost crescută și la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici – click.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Atenție! Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acceptă Citește mai mult

Politica de cookies și confidențialitate