Periodic independent de informații

Obligații noi pentru proprietarii de câini considerați periculoși sau agresivi

0

Noi reguli pentru proprietarii de câini considerați periculoși sau agresivi. Senatul a adoptat luni un proiect privind monitorizarea deţinerii unor astfel de animale.

Prerogativele pe care le are Asociaţia Chinologică Română sunt acordate tuturor asociaţiilor chinologice din România, afiliate la Federaţia Internaţională de profil.

Se propune modificarea OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi „în sensul acordării prerogativelor pe care le are Asociaţia Chiologică Română

  •  tuturor asociaţiilor chinologice care îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional
  • şi care sunt afiliate la federaţia internaţională de profil”, se arată în expunerea de motive.

În România, îşi desfăşoară activitatea, în condiţiile legii, două asociaţii în domeniul chinologic afiliate la federaţii internaţionale diferite.

  • Asociaţia Chinologică Română
  • Uniunea Chinologică Royal.

Ambele au aceleaşi drepturi şi obligaţii în raport cu prevederile legale în baza cărora au fost înfiinţate, conform proiectului de act normativ.

Obligații pentru proprietarii de câini periculoși sau agresivi

Potrivit unui amendament adoptat, proprietarii câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să depună la sediul Poliţiei în a cărui rază este situat imobilul în care este deţinut animalul o adeverinţă în fotocopie, eliberată de către o asociaţie chinologică naţională, afiliată la o federaţie chinologică internaţională din care să rezulte încadrarea acestuia în categoriile respective, precum şi o declaraţie pe propria răspundere.

Un alt amendament admis prevede că proprietarii sau deţinătorii temporari de astfel de câini au obligaţia de a-i prezenta la o asociaţie chinologică naţională afiliată la o federaţie chinologică internaţională în vederea evaluării şi încadrării lor în una dintre categoriile menţionate.

Până la înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Canină câinii vor fi înregistraţi şi identificaţi prin cip pe cheltuiala proprietarului sau a deţinătorului temporar, de către o asociaţie chinologică naţională afiliată la o federaţie chinologică internaţională

Se va menţiona codul în carnetul de sănătate şi în adeverinţa eliberată.

Prevederi pentru dresorii din centre speciale

O altă propunere admisă la comisia de specialitate prevede că dresorii care activează în centrele speciale trebuie să facă dovada pregătirii şi atestării lor profesionale

Vor fi autorizaţi din trei în trei ani de o comisie formată din câte un reprezentant al

  • unei asociaţii chinologice naţionale afiliate la o federaţie chinologică internaţională
  • Ministerului Afacerilor Interne
  • Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Autorizaţia va fi vizată anual. Sunt permise dresajul şi antrenamentul acestor câini de către deţinător, pe proprietatea sa, cu asumarea tuturor răspunderilor prevăzute de lege.

Proiectul va fi dezbătut în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, potrivit Agerpres.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Atenție! Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acceptă Citește mai mult

Politica de cookies și confidențialitate

Suntem și pe Facebook

Urmăriți pagina pentru noi știri


This will close in 15 seconds