Pelerinajul de la Sihla și Sihăstria, ultima destinație a tinerilor aflați „Pe urmele sfinților nemțeni”. 7 august – Sfânta Teodora de la Sihla
În acest an, sute de tineri merg pe jos în cadrul celei de-a opta ediţie a Pelerinajului „Pe urmele sfinţilor nemţeni” care are loc în perioada 31 iulie – 7 august. Pelerinajul este organizat de către Departamentul Misiune pentru tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Joi, în ajunul prăznuirii Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, tinerii pelerini plecați din Iași, Botoșani și Piatra Neamț s-au reunit și au participat cu toții la Sfânta Liturghie săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu Neamț, informează doxologia.ro.
Sâmbătă, de praznicul Schimbării la Față a Domnului, tinerii au urcat pe „Taborul românesc” alături de IPS Părinte Teofan, la hramul Mănăstirii Ceahlău.
Pelerinajul se încheie duminică, 7 august, cu participarea la slujbele săvârșite la mănăstirile Sihăstria și Sihla în cinstea Sfintei Cuvioase Teodora.
- Sf. Teodora de la Sihla, prăznuită pe 7 august, s-a născut pe la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători – Neamț, din părinți credincioși.
- A fost canonizată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 21 iunie 1992.
- Fiică de boier, a fost căsătorită contra voinței sale.
- Nu a avut copii.
- Decide să se călugărească și se retrage la Mănăstirea Vărzărești
- Aproape un deceniu a locuit în Munții Buzăului
- Într-un final, ajunge în Neamț, și se stabilește în pustia Sihlei
- Inițial Teodora a locuit într-o chilie aflată sub stâncile Sihlei, lăsată de un sihastru bătrân.
- Și-a cedat chilia altor călugărițe și se mută într-o peșteră izolată. Aici ar fi supraviețuit în cea mai mare parte a timpului.
- După moartea sa, trupul celei supranumite Floare duhovnicească a Moldovei a rămas în peștera unde își petrecuse mare parte din sihăstrie.
- Știrea vieții și morții ei ar fi ajuns și la soțul ei, călugărit sub numele de Elefterie, astfel că acesta a plecat de la Poiana Mărului și a venit să-și petreacă cel din urmă deceniu al vieții la Sihăstria, aproape de locul de odihnă soției sale.
- Pe la 1725 s-a întemeiat schitul Sihla în amintirea ei.
- În timpul ocupaţiei ruseşti, moaştele Sfintei Teodora au fost duse la Kiev, la Lavra Pecerska, unde Cuvioasa de la Sihla este venerată cu numele de „Sfânta Teodora din Carpaţi”.
- La fel ca Sfânta Cuvioasă Parascheva, Teodora este considerată şi ea ocrotitoare a Moldovei, iar în fiecare an, pe 7 august, la peştera şi chilia ei de la Sihla, credincioşii merg în pelerinaj.