Polițiștii nemțeni vor fi prezenți la festivitățile de deschidere a noului an școlar
ACTIVITĂȚILE STRUCTURILOR TERITORIALE ALE M.A.I LA ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN ȘCOLAR
Pentru desfăşurarea în siguranţă a festivităţilor specifice deschiderii anului de învăţământ preuniversitar, luni, 05 septembrie a.c., poliţiştii vor acționa în sistem integrat, în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor, pentru ca noul an şcolar să înceapă în linişte şi siguranţă.
În judeţul Neamț, peste 200 de poliţişti și jandarmi vor fi în teren pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi fluidizarea traficului rutier, în special în zona unităţilor de învăţământ.
Emoțiile și bucuria revederii colegilor, educatorilor, învățătorilor și profesorilor, precum și încrederea cu care elevii încep noul an școlar vor defini această zi, la fel ca în fiecare an, zi în care ne bucurăm să fim aproape de cei mici.
Pentru polițiștii nemțeni, siguranţa în şcoli constituie o prioritate. Astfel, pentru ca noul an şcolar să înceapă și să decurgă în linişte şi siguranţă, fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestră ale Poliţiei, inclusiv traseele pe care copiii le folosesc pentru a veni și pleca de la școală.
Având în vedere faptul că valorile de trafic vor crește pe drumurile publice, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi în apropierea tuturor unităților de învățământ și pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele la care copiii vin și pleacă de la unitățile de învătământ.
Premergător începerii anului școlar 2022-2023, polițiștii de prevenire și siguranță școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au desfășurat activități preventive în cadrul campaniei ,, Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?”
Astfel de activităţi se vor desfăşura pe parcursul întregului an şcolar de către polițiști, alături de celelate instituții cu atribuții în educarea și formarea generațiilor viitoare.
Anul acesta, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității este prevenirea infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea victimizării categoriilor vulnerabile, în special minori.
În vederea protejării acestora, este necesară implementarea unei campanii adresate adulților care îi supraveghează, pentru a conlucra în informarea și pregătirea adecvată a copiilor.
Perioada de implementare a campaniei este 29 august – 11 septembrie 2022. Campania are ca scop creșterea gradului de siguranță a minorilor, prin conștientizarea părinților cu privire la potențialele pericole și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în mediul online, atunci când nu sunt supravegheați de adulți.
La festivitățile de deschidere a noului an școlar, vom fi alături de elevi și cadre didactice în unitățile de învățământ aflate în responsabilitate, cu scopul de a preveni faptele ce le-ar putea afecta siguranţa.
Deosebit de importante sunt și internatele școlare unde, există riscul producerii unor fapte care să aducă atingere siguranței elevilor cazați în aceste locații.
În acest sens, se va avea în vedere relaționarea cu pedagogii și administratorii internatelor pentru cunoașterea eventualelor situații ce presupun riscuri la adresa elevilor și luarea măsurilor eficiente de contracarare a acestora.
Creşterea nivelului de protecţie este un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al Judeţului Neamț sens în care, în ultimele 7 luni ale acestui an, au fost derulate 67 de controale de prevenire la unități de învățământ, care au avut rolul de a înlătura eventualele deficiențe pe linia siguranței la incendiu.
Principalele aspecte urmărite pe timpul controalelor au vizat:
• asigurarea permanentă a condiţiilor de evacuare a persoanelor;
• dotarea cu stingătoare de incendiu și verificarea periodică a acestora;
• funcționarea la parametri proiectați a rețelelor de hidranți și a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor;
• funcţionarea iluminatului de securitate pentru evacuare.
La încheierea controalelor de prevenire, aspectele negative identificate au fost analizate cu persoanele din factorii de decizie din conducerea unităților de învățământ și a unităților administrativ teritoriale în vederea înlăturării acestora.
Pe timpul acestor controale au fost executate activități de informare preventivă ce au constat în exerciții de evacuare în caz de cutremur, exerciții de intervenție în cazul producerii unui incendiu și instruiri în domeniul situațiilor de urgență.
Pe timpul acestor activități au fost prezentate mesajele cu caracter preventiv din cadrul campaniilor naționale și județene:
• Nu tremur la cutremur;
• R.I.S.C. – renunță improvizațiile sunt catastrofale;
• R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!;
• R.I.S.C. – Mai bine previi decât să nu fii!;
• FOC – flăcările omoară copii;
• Fii pregătit.ro
• Selfie în siguranță
• Învață să salvezi o viață
Consecventă principiilor și misiunii sale instituționale, prin fiecare dintre măsurile implementate, Agenția Națională Antidrog contribuie la obiectivul mai larg de a susține dezvoltarea copiilor și tinerilor, astfel încât aceștia să își atingă potențialul, într-un climat sigur și sănătos.
Agenția Națională Antidrog, prin intermediul specialiștilor săi din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, va fi prezentă permanent pe tot parcursul noului an școlar, alături de ceilalți colegi din Ministerul Afacerilor Interne, pentru a oferi informații și suport specializat în domeniul prevenirii consumului de substanțe psihoactive dascălilor, părinților și elevilor ce deschid din nou, ca în fiecare an, porțile școlilor. Informarea corectă – fundamentată științific – și conștientizarea cu privire la efectele nocive și la consecințele angajării în comportamente de risc precum consumul de droguri vor reprezenta prioritățile intervențiilor noastre pe parcursul întregului an școlar 2022-2023.
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane se alătură efortului comun al structurilor implicate în creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic, în contextul anului școlar 2022-2023.
Specialiștii antitrafic din cadrul centrelor regionale ale A.N.I.T.P. vor fi prezenți în școli în scopul informării și sensibilizării elevilor și comunității didactice cu privire la fenomenul traficului de persoane.
Ne vom asigura, prin campaniile și proiectele destinate prevenirii traficului de minori și prin activitățile de instruire a personalului implicat în relaționarea directă cu elevii, că fenomenul traficului de persoane este corect înțeles, atât în ceea ce privește indicatorii de trafic, cât și pașii de urmat în astfel de situații.
Prin intermediul acțiunilor specifice, specialiștii antitrafic vor desfășura campanii de prevenire, planuri de acțiune și proiecte educaționale în vederea prevenirii traficului de persoane și creșterea nivelului de implicare a comunității.
Vă dorim un an școlar plin de realizări!