Periodic independent de informații

RECOMANDĂRI PENTRU PERIOADA MINIVACANȚEI (IPJ Neamț)

0

Pentru a petrece în liniște Sărbătorile Pascale precum și  minivacanța prilejuită de aceasta Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul I.P.J. Neamț vă oferă un set de recomandări pentru a evita să deveniți victimele ale diverselor tipuri de infracțiuni specifice fiecărui moment deosebit din această perioadă.

Este perioada cumpărăturilor și a pregătirilor de sărbători.

Furturile din buzunare şi din genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi imediat buzunarul cu bani sau geanta! Mare atenție la persoanele pe care le vedeți des în preajma dumneavoastră în piață și în magazine.

Nu purtaţi portofelul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere. Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul plăţii! Atunci când plătiți cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!

Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’. 

De multe ori, produsele sunt contrafăcute sau provin din săvârşirea unor infracţiuni!

Protejați-vă locuința și mașina!

Spărgătorii pot profita de neglijenţa în ceea ce priveşte siguranţa locuinței. Un plus de interes în protecţia bunurilor vă va scuti de neplăceri.  

În cazul în care plecaţi de acasă, încuiaţi toate uşile şi geamurile (chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute).

Nu anunţaţi plecarea de acasă, prin postări pe site-urile de socializare! Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.

Pentru confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu și la destinație e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:

Asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului! Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii!

Dacă traseul este mai lung, e bine să căutaţi popasurile special amenajate în acest sens!

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul pe drum! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute!

Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!

Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului.

Protejaţi-vă bunurile personale atunci când vă recreaţi!

În minivacanţa de Paști, vă veţi relaxa poate și la iarbă verde. Poliţia vă recomandă să nu pierdeți din ochi lucrurile personale!

Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale!  Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv!

Pe durata sejurului

Nu vă lăsaţi bagajele nesupravegheate pe durata călătoriei cu trenul, în gară, în parcare ori la hotel!

Nu permiteţi accesul unor persoane necunoscute sau persoanelor cunoscute ocazional în camera dumneavoastră de hotel.

Conducătorilor de autovehicule le recomandăm următoarele:

Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului, dar și informarea cu privire la traseul de deplasare!

Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi!

Nu consumaţi alcool sau droguri şi vă urcaţi la volan!

Adaptaţi în permanenţă viteza la condiţiile de drum!

Dacă petreceţi minivacanţa în străinătate:

În cazul călătoriei cu avionul, nu păstraţi obiecte de valoare (telefoane, tablete, notebook-uri, aparate foto sau de filmat etc.) în bagajele pentru cală!

Interesaţi-vă cu privire la legislaţia ţării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective – informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, www.mae.ro!

Polițiștii vă doresc Sărbători Fericite – Sărbători în Siguranță!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Atenție! Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acceptă Citește mai mult

Politica de cookies și confidențialitate