Periodic independent de informații

România, țara veșnic nepregătită: Hepatita cu origine necunoscută – Nu avem niciun centru acreditat pentru transplant. Ce se va întâmpla cu copilașii bolnavi?

0

După toate valurile de Covid-19, care ne-au luat mereu prin surprindere, iată că și hepatita cu origine necunoscută, care stârnește îngrijorare la nivel mondial, ne găsește la fel de nepregătiți.

Primul caz descoperit în țara noastră, la fetița de 5 ani internată la începutul lunii la spitalul Grigore Alexandrescu, ar putea trece printr-un transplant de ficat. Mama fetei face investigații medicale pentru a vedea dacă este compatibilă și daca poate fi donator. Doar că la noi în țară nu există niciun spital acreditat unde să se facă astfel de operații.

Analizele făcute până acum arată ca fetița internată la Grigore Alexandrescu nu are infecție cu adenovirus, despre care experții internaționali spun că ar putea fi o cauză a hepatitei misterioase. Pentru copila care încă nu a împlinit 5 ani, doctorii au încercat mai multe variante de tratament. Însă, nu au obținut rezultatele dorite. Acesta este motivul pentru care medicii iau în calcul și varianta unui transplant de ficat.

Ulterior, alți doi copii din România au fost declarați suspecți de infecție cu hepatită a cărei cauză nu se cunoaște deocamdată. Probele celor doi, în vârstă de 8 luni și 10 ani sunt acum analizate în laborator.

Specialiștii spun că în cazurile de hepatită infecțioasă severă se poate ajunge la insuficiență hepatică. Practic ficatul nu mai funcționează și sunt afectate rapid și celelalte organe.

Pentru că România nu are un centru acreditat pentru transplantul hepatic la copiii mici, se ia în calcul varianta ca fetița să fie trimisă în străinătate.

Primele care cedează sunt funcțiile de coagulare. Funcția de detoxifiere hepatică este și ea rapid agravată astfel încât organismul se încarcă rapide de produși toxici de metabolism. Evoluția unei hepatite acute fulminante poate fi rapidă de la câteva ore, zile până la câteva săptămâni, timp în care medici își dau seama că sunt depășite toate resursele terapeutice cunoscute de susținere a funcției hepatice”, a declarat dr. Iulia Țincu, medic specialist gastroenterologie pediatrică.

Testele arată că fetița are anticorpi pentru infecția cu SARS-CoV-2, semn că a trecut de curând prin boală, având în vedere că nu este vaccinată. De altfel, o parte dintre copiii diagnosticați la nivel mondial cu această formă de hepatită au avut în trecut Covid. Însă nu și ceilalți doi copii din România suspecți de aceeași infecție.

Medicii spun că hepatitele infecțioase sunt mult mai frecvente în rândul copiilor decât în cazul adulților. Și de-a lungul timpul au mai fost înregistrate astfel de infecții ale căror cauze nu au putut fi stabilite. De această dată Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă pentru că s-au înregistrat mult mai multe cazuri într-o perioadă scurtă de timp, iar evoluția lor este fulminantă.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate in Marea Britanie, dar și în țările nordice sau Spania.

La nivel mondial au fost înregistrare 190 de cazuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Atenție! Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acceptă Citește mai mult

Politica de cookies și confidențialitate

Suntem și pe Facebook

Urmăriți pagina pentru noi știri


This will close in 15 seconds