Spectacol pe cerul nopții, în luna mai: Eclipsă totală de lună
- Pe 16 mai 2022 va avea loc unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice: o eclipsă totală de Lună, prima din acest an. Cea de-a doua se va produce doar în toamnă, pe 8 noiembrie.
- Eclipsa totală de Lună va fi vizibilă din America de Nord, Groenlanda, Oceanul Atlantic, vestul Europei şi vestul Africii. Din România se va observa doar începutul eclipsei parţiale.
- În România, se va putea observa doar faza de penumbră, Luna apunând exact când începe eclipsa parţială, la ora 5:26. În acel moment, Luna se va afla foarte jos, spre orizontul sud-vestic, în dreptul constelaţiei zodiacale Balanţa.
- În America Centrală și de Sud, în schimb, eclipsa poate fi savurată în întregime, fără a fi întreruptă de apusul sau răsăritul ei.
- În prima oră a eclipsei, se poate vedea Luna întunecându-se ușor pe măsură ce intră în zona crepusculară a Pământului, zona în care planeta blochează o parte din discul solar, dar nu pe tot.
- După o oră, Luna va intra în umbra Pământului, o parte tot mai mare din suprafața sa fiind complet lipsită de lumina solară.
- Această regiune complet umbrită va crește până când va ocupa întreaga suprafață a satelitului nostru. Acela este momentul în care începe eclipsa totală, care va dura aproape o oră și 25 de minute.
- În această perioadă, Luna abia dacă va străluci, dar va căpăta o nuanță roșiatică, din cauza împrăștierii luminii solare de către atmosfera Pământului.
- După ce se va termina, se va putea observa cum umbra Pământului se retrage de pe Lună pe partea opusă celei în care a sosit, în decurs de puțin peste o oră.
- La final, luna va rămâne ușor întunecată pentru încă aproximativ 55 de minute, timp în care își va recăpăta strălucirea normală, corespunzătoare fazei de lună plină.