Strigătul disperat din Spitalul Județean Neamț: „Sunt epuizați, pot surveni erori medicale pe fondul oboselii, cine va răspunde pentru asta?”

În ultimele zile am fost contactați de mai multe persoane, printre care și pacienți ai secției de Ortopedie din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru a ni se aduce la cunoștință faptul că angajații sunt epuizați din punct de vedere fizic și psihic iar pacienții se tem pentru viața lor: „Cum este posibil ca într-un spital județean, pe o secție atât de solicitată, atât de grea, să lași un singur om pe tură? Cum să facă față un singur angajat la atâtea cazuri, ținând cont că sunt și pacienți imobilizați la pat?”, transmite unul dintre pacienți, care dorește să rămână anonim iar noi vom respecta acest lucru.
„Sunt epuizați, pot surveni erori medicale pe fondul oboselii, cine va răspunde pentru asta?”, a transmis o altă persoană internată pe aceeași secție.
Această secție se confruntă cu o criză acută de personal, iar oamenii se plâng că o singură persoană pe tură nu poate face față întregii secții, lucru care ni se pare normal, nu este posibil să lași un singur om să se descurce cu tot ceea ce înseamnă îngrijirea pacienților, de la pansamente, perfuzii și asigurarea întregului suport de care au nevoie bolnavii, până la brațul de rapoarte, planuri de îngrijire, și toată „hârțogăreala” de care trebuie să se ocupe.
Am încercat și noi să obținem o explicație din partea angajaților acestei secții, crezând că e vremea concediilor și că mare parte din personal este în vacanță, însă mare ne-a fost mirarea când am aflat că lucrurile nu stau chiar așa, ba din contra, secția se confruntă de mai multă vreme cu această problemă, (criza de personal) iar cadrele medicale rămase încep, rând pe rând, să cedeze din cauza oboselii (potrivit surselor noastre, până acum, două persoane au intrat deja în concediu medical).
Deficitul de personal poate avea efecte devastatoare asupra sistemului medical și implicit asupra bolnavilor. Este absolut inadmisibil să lași ture neacoperite sau să tragi de un singur om până la epuizare. Ne întrebăm, oare conducerea spitalului cunoaște aceste aspecte? Dacă le cunoaște, de ce nu se iau măsuri urgente? Ce așteptați, domnilor, să moară și alți oameni cu zile sau să intre toată secția în colaps? Cum se poate, ca într-un oraș în care funcționează trei școli postliceale sanitare, să ne plângem că nu sunt asistenți medicali? De ce nu se organizează un concurs pentru a acoperi acest deficit?
