Periodic independent de informații

Un bărbat din Neamț a fost condus în arest după ce a fost filmat cum ucide niște suflete nevinovate (VIDEO CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL)

0

La data de 21 mai a.c., în urma apariției în spațiul public a unor imagini privind uciderea unor câini, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție, fără drept.

În urma investigațiilor efectuate cu operativitate, persoana bănuită de comiterea faptei, un bărbat de 30 de ani, din Alexandru cel Bun, a fost depistată de polițiști.

Acesta a fost condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor.

În baza probatoriului administrat, bărbatul în cauză a fost reținut pentru 24 de ore.

Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii, cu exactitate, a situației de fapt, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț.”, a transmis IPJ Neamț.

Dacă sunteți martor sau aveți informații cu privire la infracțiuni comise împotriva animalelor, este recomandabil să faceți imediat o sesizare în scris sau telefonic către Poliție care să cuprindă cât mai multe date cu privire la infracțiune: orice probe care ar putea conduce la identificarea suspecților: filmări, fotografii, locație, date de identificare, preferabil salvate în copie, deoarece pe rețelele de socializare aceste probe pot fi oricând șterse de utilizatorii care le-au postat sau chiar de către rețelele de socializare dacă aceste probe încalcă regulile platformei, multe dintre ele arătând acte de violență.

Pentru faptele comise pe raza judelului Neamț puteți trimite o sesizare în scris aici: https://nt.politiaromana.ro/ro/petitii-online sau pe adresa de e-mail: cabinet@nt.politiaromana.roiar dacă sunteți martor la o infracțiune care se întâmplă în timp real puteți suna direct la 112.

În cazul în care doriți să faceți o sesizare anonimă pe raza județului Neamț, Asociația Youth for Neamț (Ham Piatra Neamț), o asociație de protecția animalelor, ne-a comunicat că oferă suportul necesar pentru a întocmi mai departe o sesizare către autorități în cazul unor infracțiuni sau contravenții pe această speță. Astfel, dacă din diverse motive nu doriți să sesizați direct autoritățile declinându-vă identitatea, puteți trimite toate probele la emailul info@youthforneamt.org, iar reprezentanții Asociației vor trimite mai departe aspectele sesizate la autoritatea competentă.

Reamintim că pe 19 mai 2022 au intrat în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora.

La data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ.

Prevederile Legii 205/2004 urmăresc asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii în sarcina deţinătorilor de animale. Acestora din urmă le-au fost instituite responsabilităţi privind întreţinerea şi supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzând orice act de cruzime şi violenţă.

Odată cu operaționalizarea structurilor de protecția animalelor, numărul de situații sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv față de acestea, s-a menținut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva animalelor.

Astfel, conform noilor prevederi, se dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.

Potrivit noului text de lege:

Se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

De asemenea, se pedepdește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.

Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora.

Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor.

Totodată, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.

Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Majorarea limitelor speciale este necesară, întrucât acesta creează premisele responsabilizării cetăţenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioară a pericolului social.

De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Din punct de vedere social, rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o faptă de natură penală.

Dacă în vechea formă a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contravenționale erau cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei, de acum înainte, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei, în cazul constatării următoarelor fapte:

– nerespectarea obligației deținătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire, atenție și asistență medicală;

-folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;

-abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;

-administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului.

-folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț recomandă deținătorilor de animale respectarea normelor privitoare la bunăstarea și protecția animalelor, pentru a nu fi sub incidența noilor prevederi legale, care au intrat în vigoare pe 19 mai 2022.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Atenție! Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acceptă Citește mai mult

Politica de cookies și confidențialitate