Periodic independent de informații

Valabilitatea certificatului verde a fost prelungită. Țările în care documentul rămâne obligatoriu

0
  • Parlamentul European a votat prelungirea valabilităţii certificatului COVID cu încă un an, mai exact până la 30 iunie 2023. Ca și până acum, acesta atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test PCR negativ.
  • „Virusul încă circulă, este prevalent în UE şi trebuie să fim pregătiţi pentru noi creşteri (ale numărului de infectări) în a doua jumătate a anului sau pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului„, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.
  • În plus, Comisia Europeană a cerut şi includerea anumitor teste antigen pe lista testelor în baza cărora poate fi emis certificatul verde. O altă propunere are în vedere ca certificatele de vaccinare să menţioneze numărul total al dozelor administrate în orice stat membru al UE, nu doar în ţara emitentă a certificatului, întrucât uneori apar astfel de neconcordanţe pe certificatele persoanelor care nu duc până la capăt toată schema de vaccinare în aceeaşi ţară.
  • Tot Comisia Europeană mai propune ca certificatele de vaccinare să poată fi emise şi persoanelor care participă la testele clinice, măsură ce „are ca obiectiv susţinerea dezvoltării şi evaluării continue a vaccinurilor anti-COVID-19”.
  • În România, certificatul COVID nu mai este obligatoriu, dar este recomandată folosirea sa la intrarea în ţară. O altă ţară care a eliminat restricţiile şi obligatitivatea prezentării unui certificat verde este Grecia. Măsurile au fost ridicate pe 1 mai şi sunt valabile pe durata sezonului estival.
  • Spania este una dintre ţările care nu au renunţat încă la certificatul verde. Pasagerii care intră în Spania pe cale aeriană sau maritimă (cu excepţia minorilor de până la 12 ani şi a pasagerilor aflaţi în tranzit internaţional) trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, unul dintre următoarele documente: certificatul COVID sau formularul de control sanitar QR SpTH (introducând manual datele certificatului de vaccinare), scrie adevarul.ro.
  • Portugalia este în stare de alertă până la data de 31 mai 2022. Astfel, nici în această ţară nu s-a renunţat la certificatul COVID, iar pasagerii trebuie să-l prezinte la intrare.
  • În Turcia este necesară completarea formularului de intrare în ţară şi prezentarea certificatului COVID. În cazul lipsei documentului, persoanele sunt nevoite să stea în carantină timp de două săptămâni.
  • Și Franţa menține obligativitatea certificatul COVID, acesta fiind necesar pentru a dovedi vaccinarea. Ieşirea din starea de urgenţă sanitară ar trebui să se producă în Franța la data de 31 iulie 2022
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Atenție! Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acceptă Citește mai mult

Politica de cookies și confidențialitate