Periodic independent de informații

Vouchere de la stat pentru încălzirea cu lemne de foc

0

Ministerul Mediului va propune acordarea unei subvenții de 150 de lei pentru metrul cub de lemne de foc, iar limita maximă pentru o gospodărie va fi de cinci metri cubi, a declarat în exclusivitate pentru Europa Liberă ministrul Tanczos Barna.

Aproape jumătate din populația României se încălzește în continuare cu sobe pe lemne, arată datele oficiale. Mai mult, informații din piață relevă faptul că sunt gospodării care au centrale, dar se reîntorc la folosirea sobelor din cauza prețului mare al gazului.

Dacă pentru gaz și energie Guvernul a adoptat scheme de compensare, Coaliția vrea să aplice o soluție similară și pentru încălzirea bazată pe lemne. În prezent, există un ajutor acordat pentru consumatorii vulnerabili, dar negocierile din Coaliție vizează toată populația care utilizează acest tip de încălzire.

Decizia finală în privința voucherelor care ar urma să fie împărțite de primăriile din țară nu a fost încă luată, au precizat surse din Coaliție, dar ajutorul pentru lemne va fi oferit „într-o formă sau alta”.

Ministerul Mediului caută o soluție tehnică cât mai simplă”, a afirmat un lider din conducerea Coaliției.

Surse din Coaliție au precizat, însă, că ajutorul pentru lemne va deveni o realitate într-un termen scurt, doar soluția tehnică fiind în discuție.

Guvernul va pregăti o Ordonanță pentru reglementarea situației, responsabili fiind, în primul rând, reprezentanții Ministerului Mediului.

„În scurt timp, totul va fi aprobat în Guvern. Nu putem lăsa jumătate din populația României fără un ajutor. Trebuie să găsim însă formula corectă, pentru că sunt zone care depind de lemnul de foc mai mult decât altele. De asemenea, sunt zone de munte unde se consumă mai mult lemn de foc. Sunt județe precum Caraș sau Mehedinți care nu sunt racordate aproape deloc la gaze. Lemne de foc se folosesc și în zona munților Apuseni, Moldova sau în sudul Carpaților”, au declarat surse din Coaliție.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat pentru Europa Liberă că în Coaliție s-a decis ca ministerul pe care îl conduce să prezinte o variantă de compensare a creșterii prețului la lemnului de foc.

„Creșterea, conform propunerii pe care o vom înainta, ar trebui compensată cu o sumă de 150 de lei pe metrul cub pentru lemn de foc pentru persoanele care cumpără cu factură lemnul de foc și aceste persoane trebuie să facă dovada că au achiziționat lemn de foc. Vom propune ca limita pentru cantitate să fie de 5 metri cubi”, a dezvăluit ministrul, citat de Europa Liberă.

Potrivit oficialului guvernamental, impactul bugetar va fi de „câteva sute de milioane de lei și depinde foarte mult de cantitatea de lemn cumpărată cu factură”. El a precizat că persoanele care obțin lemnul din propria pădure nu vor primi subvenția.

Guvernul dorește astfel să existe o egalitate între populația care se încălzește pe gaz, energie electrică și lemne. Schema se referă la întreg sezonul rece. Propunerea oficială va fi lansată săptămâna viitoare.

Lista familiilor beneficiare ar trebui întocmită de primărie, lucrăm la un sistem informatic împreună cu STS prin care să implementăm această schemă de sprijin pentru a elimina plățile duble și acorda subvenție doar acelor familii care într-adevăr se încălzesc cu lemn în gospodărie. Nu am stabilitatea modul exact, dacă va fi un card de la Ministerul Muncii sau un voucher sau o plată direct în cont”, a afirmat ministrul Tanczos Barna pentru Europa Liberă.

Romsilva a precizat, într-un răspuns pentru Europa Liberă, că prețul mediu al unui metru cub de lemn pentru foc în 2022 a fost de 219 de lei, fără TVA. În primele șapte luni, Romsilva a furnizat cu puțin peste 1 milion de metri cubi și estimează că urmează să livreze populației încă 600.000 de metri cubi lemn pentru foc.

Comparativ, prețul mediu a fost, în 2021, de 185 de lei, fără TVA, pentru lemnul de foc vândut populației.

Prețul variază în funcție de regiune, specie, sortiment și locul de livrare, iar numeroase ocoale silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva asigură, contra cost, și alte servicii, precum despicarea, paletizarea și transportul lemnelor pentru foc”, se arată în răspunsul Romsilva pentru Europa Liberă.

Astfel prețul real, este mai mare de 219 lei, fără TVA. Pe un site de vânzări, un metru cub de stejar variază între 350 de lei metru cub și până aproape de 700 de lei.

Potrivit datelor furnizate de Romsilva, în ultimii cinci an prețul mediu fără TVA a crescut de la 154 de lei metru pătrat până la 219 de lei, fără TVA, în 2022.

Romsilva are jumătate din pădurile țării. Unele păduri de stat se exploatează prin contracte de prestări servicii, iar o altă parte se vinde ca licitație. O firmă care câștigă taie arborii marcați, dar vinde lemnul la prețul pieței. De aceea, prețul diferă. Romsilva vinde prin ocoalele silvice”, spun surse din zona forestieră.

Statul a decis la finalul lui 2021 reducerea TVA pentru lemnele de foc de la 19% la 5%. O altă măsură care se va aplica de la 1 septembrie vizează consumatorii vulnerabili, în această categorie fiind încadrate aproape 400.000 de persoane.

Limita maximă a veniturilor de la care o persoană poate beneficia de ajutor pentru încălzire este de 810 lei/persoană în cazul familiilor și 1.445 de lei în care unei persoane singure.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Atenție! Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acceptă Citește mai mult

Politica de cookies și confidențialitate